План за реализация и разпространение на резултатите от научния проект

Публикационна дейност.    Идеята на  екипа е да даде максимална публичност на постиженията по проекта, поради което всички резултати ще бъдат оформяни като статии за списания и доклади за участие на конференции. Един  от очакваните резултати на проекта ще бъде  публикуването на статии в престижни научни списания.  Планираме публикуване на резултати в индексирани списания с висок  импакт фактор (IF), които се реферират в световните бази – данни SCOPUS и WEB of SCIENCE, водещи в областта като: Ceramic International (IF 3.1.),  Journal of American Ceramic Society (IF 2.8.),  Journal of European Ceramic Society (IF 3.8.), Environmental Sciences (IF 1.44) и др. От  биографиите  на утвърдените учени, включени в колектива на проекта се вижда, че те имат достатъчно опит в публикационна дейност в такива  списания.  Младите членове на групата ще се включват в процеса на подготовка на статиите  и ще се обучават на всеки етап от рецензирането до крайното приемане за печат.

Този проект значително ще стимулира сътрудничеството между много учени, експерти в различни области, така че се очакват нови, интересни и значими, съвместно публикувани резултати.

Иновационна дейност, свързана със защита на интелектуална собственост. Предвижда се  научните резултати от проекта, които имат  иновационен характер да бъдат защитени с издаване на патент и / или полезен модел.

Участия в международни конференции и изнасяне на публични лекции. Членовете на групата имат богат опит в изнасянето на публични лекции на конференции и други научни форуми. Този проект ще утвърди тази положителна тенденция. Предвижда се изнасяне на доклади на престижни международни конференции у нас и в чужбина, сред които най- сериозните конференции в нашата област – конференциите провеждани от American Ceramic Society   и от European Ceramic Society, на които се събират водещите изследователи в областта на силикатната, в частност на керамичната индустрия. Предвижда се част от  членовете на групата да участват в тези конференции, което е пряко свързано и с разпространение на резултатите от проекта. 

Всички статии, постери и презентации на конференциите ще съдържат изказана благодарност за подкрепата на ФНИ.

Важно е също, че проектът ще позволи на младите членове на групата да усилят своето публично присъствие в научната общност и да създадат множество нови контакти.

Тематични семинари. Периодично ще се организират семинари от участващите институции, включени в консорциума. На тези семинари ще се канят както утвърдени учени, така и млади изследователи, работещи в сходни области. По този начин ще се дискутират и популяризират постигнатите резултати в рамките на проекта. Планира се организиране на  тематичен семинар поне 2 пъти в рамките на  проекта. Този семинар ще бъде особено полезен на младите членове на групата. Институтът по минералогия и кристалография „Акад. Иван Костов“ ще предостави на посетителите кабинети, както и подходяща семинарна зала. Всеки от участниците ще изнесе в началото на проекта кратък тематичен курс на семинара за запознаване на останалите колеги с текущото състояние по всяка отделна задача или метод за изследване.

 Работни срещи. Предвижда се организиране на регулярни работни срещи между членовете на консорциума: Институт по минералогия и кристалография „Акад. Иван Костов“ и Русенски университет „Ангел Кънчев” филиал – Разград.  На тези срещи, ще дискутираме научни, както и административни проблеми /ако възникнат в хода на работата/  и предложенията за тяхното разрешаване. Освен това се предвижда да се провеждат работни срещи в отделните научни организации, на които ще се обсъждат научни и административни проблеми в групата. Срещите ще се протоколират.

Очакван резултат от тези срещи: Разширяване на научния потенциал на екипа чрез дискусии и изнасяне на доклади върху резултатите до момента, обсъждане и намиране на методи за получаване на нови резултати, подготвяне на съвместни публикации в реномирани списания

Материали по проекта. За постигане на допълнителна видимост на проекта и резултатите, постигнати с предоставеното финансиране  ще изготвим брошури на проекта за раздаване при участия на международни конференции.